|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos / UEP-Recife; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
31/08/1992 |
Data da última atualização: |
21/07/2014 |
Autoria: |
ANDRADE, M. C. de. |
Título: |
O processo de ocupação do espaço regional do Nordeste. |
Ano de publicação: |
1975 |
Fonte/Imprenta: |
Recife: SUDENE, 1975. |
Páginas: |
63 p. |
Série: |
(SUDENE. Estudos Regionais, 1). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O processo de ocupacao do espaco nordestino, o reconhecimento do litoral e a exploracao do pau-brasil, a ocupacao da zona da mata de Pernambuco e do Reconcavo Baiano, a conquista do litoral setentrional- a luta contra os franceses, a ocupacao do interior, pecuaria extensiva e algodao, a ocupacao do vale do Itapecuru- arroz e algodao, desenvolvimento da cultura do cacau no Sul da Bahia, problemas e caracteristicas da organizacao do espaco, no seculo XIX e primeira metade do seculo XX, desequilibrios de desenvolvimento regional e esclerosamento da economia nordestina- criacao da SUDENE. |
Palavras-Chave: |
Adensamento; Agricolas; Aptidoes; Aspecto economico; Bacia urbana; Brasil; Comerciais; Desenvolvimento regional; Dispersas; Economical policy; Espaco nordestino; Espaco regional; Fluxos; Mercado extremo; Modelo Nacional; Nordeste; Organizados; Polo; Populacional; Populacoes; Povoamento; Recursos minerais; Recursos naturais; Regional development; Regionalizacao. |
Thesagro: |
Análise; Desenvolvimento Agrícola; Desenvolvimento Econômico; Desenvolvimento Rural; Ocupação; Pecuária; Planejamento Econômico; Política Econômica; Sociologia Rural. |
Thesaurus Nal: |
Rural development. |
Categoria do assunto: |
-- B Sociologia Rural |
Marc: |
LEADER 02029nam a2200553 a 4500 001 1049489 005 2014-07-21 008 1975 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aANDRADE, M. C. de 245 $aO processo de ocupação do espaço regional do Nordeste. 260 $aRecife: SUDENE$c1975 300 $a63 p. 490 $a(SUDENE. Estudos Regionais, 1). 520 $aO processo de ocupacao do espaco nordestino, o reconhecimento do litoral e a exploracao do pau-brasil, a ocupacao da zona da mata de Pernambuco e do Reconcavo Baiano, a conquista do litoral setentrional- a luta contra os franceses, a ocupacao do interior, pecuaria extensiva e algodao, a ocupacao do vale do Itapecuru- arroz e algodao, desenvolvimento da cultura do cacau no Sul da Bahia, problemas e caracteristicas da organizacao do espaco, no seculo XIX e primeira metade do seculo XX, desequilibrios de desenvolvimento regional e esclerosamento da economia nordestina- criacao da SUDENE. 650 $aRural development 650 $aAnálise 650 $aDesenvolvimento Agrícola 650 $aDesenvolvimento Econômico 650 $aDesenvolvimento Rural 650 $aOcupação 650 $aPecuária 650 $aPlanejamento Econômico 650 $aPolítica Econômica 650 $aSociologia Rural 653 $aAdensamento 653 $aAgricolas 653 $aAptidoes 653 $aAspecto economico 653 $aBacia urbana 653 $aBrasil 653 $aComerciais 653 $aDesenvolvimento regional 653 $aDispersas 653 $aEconomical policy 653 $aEspaco nordestino 653 $aEspaco regional 653 $aFluxos 653 $aMercado extremo 653 $aModelo Nacional 653 $aNordeste 653 $aOrganizados 653 $aPolo 653 $aPopulacional 653 $aPopulacoes 653 $aPovoamento 653 $aRecursos minerais 653 $aRecursos naturais 653 $aRegional development 653 $aRegionalizacao
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
23/10/2023 |
Data da última atualização: |
23/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
PRESTES, A. A.; SILVEIRA, M. F.; CANELLA, M. H. M.; HELM, C. V.; ANDRADE, D. R. M.; FERREIRA, A. L. A.; AMBONI, R. D. de M. C.; FEDRIGO, I. M. T.; HERNÁNDEZ, E.; PRUDENCIO, E. S. |
Afiliação: |
AMANDA ALVES PRESTES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; MATHEUS FERMINO SILVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; MARIA HELENA MACHADO CANELLA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; DAYANNE REGINA MENDES ANDRADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ANA LETÍCIA ANDRADE FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; RENATA DIAS DE MELO CASTANHO AMBONI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; ISABELA MAIA TOALDO FEDRIGO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; EDUARD HERNÁNDEZ, UNIVERSITAT POLITÉCNICA DE CATALUNYA BARCELONATECH; ELANE SCHWINDEN PRUDENCIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA. |
Título: |
Whey block freeze concentration aiming a functional fermented lactic beverage with the addition of probiotic and guabiroba pulp (Campomanesia xanthocarpa O. Berg), a native Brazilian fruit. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v. 43, e26923, p. 1-9, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.5327/fst.26923 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Abstract. The scientific importance involved in this study was the use of whey, a co-product of the cheese industry, and its performance during the freeze concentration process. Moreover, the best-concentrated whey from the freeze concentration process, about the total solids, proteins, and mineral contents, was used to prepare two functional fermented lactic beverages. Therefore, whey was subjected to the freeze concentration in blocks with gravitational thawing. Process performance indicated better yields and efficiency for the second stage of freeze concentration. Concentrated whey 2 was used to prepare two fermented lactic beverages added with probiotics: one without adding guabiroba pulp (control) and a beverage incorporated with 10% guabiroba pulp. Containing guabiroba pulp was not enough to modify the total solids, proteins, and mineral contents. However, it decreased pH values, changed the color to an orange hue, and decreased luminosity. The fermented lactic beverage added with probiotic and 10% guabiroba pulp showed 1.61× more phenolic compounds and an increase of 164% for each evaluated carotenoid content compared with the control beverage. |
Palavras-Chave: |
Alimento funcional; Concentration; Functional beverage; Probióticos. |
Thesagro: |
Guabiroba; Produto Florestal. |
Thesaurus NAL: |
Bioactive compounds; Cheese whey. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157416/1/FoodScienceTechnology-2023-FunctionalFermentedLacticBeverageProbioticCampomanesiaXanthocarpa.pdf
|
Marc: |
LEADER 02273naa a2200337 a 4500 001 2157416 005 2023-10-23 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.5327/fst.26923$2DOI 100 1 $aPRESTES, A. A. 245 $aWhey block freeze concentration aiming a functional fermented lactic beverage with the addition of probiotic and guabiroba pulp (Campomanesia xanthocarpa O. Berg), a native Brazilian fruit.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aAbstract. The scientific importance involved in this study was the use of whey, a co-product of the cheese industry, and its performance during the freeze concentration process. Moreover, the best-concentrated whey from the freeze concentration process, about the total solids, proteins, and mineral contents, was used to prepare two functional fermented lactic beverages. Therefore, whey was subjected to the freeze concentration in blocks with gravitational thawing. Process performance indicated better yields and efficiency for the second stage of freeze concentration. Concentrated whey 2 was used to prepare two fermented lactic beverages added with probiotics: one without adding guabiroba pulp (control) and a beverage incorporated with 10% guabiroba pulp. Containing guabiroba pulp was not enough to modify the total solids, proteins, and mineral contents. However, it decreased pH values, changed the color to an orange hue, and decreased luminosity. The fermented lactic beverage added with probiotic and 10% guabiroba pulp showed 1.61× more phenolic compounds and an increase of 164% for each evaluated carotenoid content compared with the control beverage. 650 $aBioactive compounds 650 $aCheese whey 650 $aGuabiroba 650 $aProduto Florestal 653 $aAlimento funcional 653 $aConcentration 653 $aFunctional beverage 653 $aProbióticos 700 1 $aSILVEIRA, M. F. 700 1 $aCANELLA, M. H. M. 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aANDRADE, D. R. M. 700 1 $aFERREIRA, A. L. A. 700 1 $aAMBONI, R. D. de M. C. 700 1 $aFEDRIGO, I. M. T. 700 1 $aHERNÁNDEZ, E. 700 1 $aPRUDENCIO, E. S. 773 $tFood Science and Technology$gv. 43, e26923, p. 1-9, 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|